februára 26, 2013

Hádaj kto som! Správne odpovede 1. kola

Tu si môžete pozrieť, kde ste spravili chybu v prvom kole. Urobili sme to formou testu, aby ste sa pri tom aj trocha zabavili. Teraz, keď máte na výber z troch možností, už sa to nezdá byť také ťažké, však? :D Verím, že nabudúce to bude určite lepšie ;)

P.S.: NEZABÚDAJTE, SÚŤAŽ SÁLE POKRAČUJE V 2.KOLE!

RC: Svědkyně ohně (Lars Kepler) Audiokniha

Anotácia: Inspektor Joona Linna již strávil na místě činu více času než kterýkoli jiný detektiv. Stále však má pocit, že mu něco uniklo. Hledí na dívku v posteli. Obličej má zakrytý rukama, jako by si hrála na schovávanou. Celý pokoj je od krve, na jejím útlém těle však není jediná kapička. Joona pozoruje mrtvolu, prodlévá u každého detailu a přemýšlí. Je to vlastně ještě dítě, ale osud ji zavedl až do tohoto pokoje, do střediska speciální péče pro mládež. Možná měla jen smůlu na rodiče a pěstouny. Možná si mysleli, že tu bude v bezpečí… Policie při vyšetřování komplikovaných případů občas využívá i pomoci spiritistických médií, není však známo, že by takováto spolupráce někdy přinesla ovoce. Proto když na linku pro veřejnost zavolá Flora Hansenová a tvrdí, že ji navštívil duch zavražděné dívky, nikdo jí nevěnuje pozornost. Hon na pachatele je plný nečekaných zvratů. Každá nalezená odpověď vede k dalším záhadám. Ačkoli pátrání dospělo do mrtvého bodu, policie telefonáty Flory Hansenové nadále ignoruje. Nejprve za svou informaci žádala peníze, nyní však jen úpěnlivě prosí, aby ji vyslechli…

Audiokniha bola pre mňa úplnou novinkou. Samozrejme, že som o audioknihách už počula, ale ešte nikdy som nemala možnosť si to vyskúšať. Keď som túto možnosť dostala, vôbec som nemusela rozmýšľať, či do toho idem. Okamžite som sa na to vrhla a teraz vám poviem ako to dopadlo.

Zbožňujem knihy. Milujem ich pre všetko, čo robí knihu knihou. Držať knihu v rukách, obracanie stránok a všetko ostatné, od vône novej knihy, až po jej obsah, nech už je akýkoľvek. Mať ju stále pri sebe a kdekoľvek a kedykoľvek si ju vytiahnuť. Preto som k audioknihe pristupovala na začiatku trochu s nedôverou a predom som túto možnosť zavrhovala.

Keď som si  pustila audioknihu od Larsa Keplera Svědkyně ohně, čakala som, že to bude divné, možno trochu smiešne, ale to, že ma to okamžite pohltí a dokonca, vzhľadom na dosť strašidelný dej aj vystraší, s tým som naozaj nerátala. Knihu prerozprával známi český herec Pavel Rímsky. Ak vám toto meno nehovorí nič, jeho hlas určite všetci dobre poznáte z rôznych filmov.

Má príjemný zastretý hlas, ktorý dodával príbehu neopísateľnú atmosféru a sadol tam ako sa vraví "riť na šerbeľ."
Svědkyně ohně, nie je kniha a žáner, ktorý bežne čítam. Pravdepodobne sa to čoskoro zmení. Kniha ma veľmi zaujala. Bola to detektívka, ale miestami mi to pripomínalo horor o duchoch.
Je písaná v tomto prípade hovorená z mnoho pohľadov, preto nedokážem s určitosťou povedať, kto tam bol ústrednou postavou príbehu. Najbližšie k tomu má asi detektív Joona Lina, ktorý sa pokúša rozlúštiť túto záhadnú vraždu a popritom musí riešiť aj svoj osobný problém z minulosti.
I keď sa na prvý pohľad javí vražda mladej dievčiny ako jasný prípad, kde je veľa dôkazov, ktoré ukazujú na jednú osobu, čiže vraha, Joona Lina ma stále podozrenie, že nič nie je tak, ako vyzerá. V skladačke, kde všetko až príliš dobre zapadá, sa objavia kúsky, ktoré tam nepatria a stále víria zrnko pochybností.
Je to naozaj dobre prešpekulovaný a prepracovaný príbeh. Veľmi sa mi páčila odbornosť a fakty s ktorými boli situácie a postupy pri riešení vraždy objasnené. Vlastne, neviem presne povedať, či to bolo odborne správne, keďže sa v tom nevyznám, ale znelo to tak. Autor sa musel s príbehom naozaj vyhrať a získať množstvo informácií, ako s kriminálneho hľadiska, tak z hľadiska psychológie. Jediné, čo môžem povedať s určitosťou je, že zo mňa nikdy detektív nebude. Upodozrievala som naozaj každého, až kým som neprišla k záveru, že ten musí byť určite vrah, nakoniec som bola šokujúco vyvedená z môjho omylu.
Aby som nezabudla. Nebola by som to ja, keby nespomeniem, že knihu napísal Švédsky spisovateľ. Mám rada knihy, ktoré sú neamerické. Sú také reálnejšie a uveriteľnejšie. ;)

Túto knihu som začala počúvať večer, keď som sa uložila do postele. Už v prvej kapitole sa stali dve brutálne vraždy a hneď bola predstava príjemného spánku preč. Nebolo mi veru všetko jedno. Je iné, keď si knihu čítate a úplne iné, keď vám to niekto rozpráva ako strašidelný príbeh aj so zvukmi.
Prvá skúsenosť s audioknihou dopadla nad očakávania. Páčil sa mi príbeh, ale aj jeho podanie. Mám aj pár výhrad. Je pravda, že audioknihu môžete mať pustenú a pritom robiť aj iné veci (upratovanie, varenie, šoférovanie atď.) ale stávalo sa mi, že keď som to mala takto pustené, niečo alebo niekto ma prerušil a potom som to musela vracať a keďže sa v audioknihe nedá dať záložka, musela som hľadať to miesto, kde som skončila. Tiež my trvalo dosť dlho, kým som dopočúvala celú knihu. Nemala som veľa možností, kde si knihu pustím a neostávalo mi nič iné, iba počúvať ju doma a to ma dosť obmedzovalo, narozdiel od klasickej knihy, ktorú môžem čítať kdekoľvek.

V každom prípade som bola spokojná a určite odporúčam. Ak máte možnosti, kde môžete nerušene počúvať, choďte do toho.

Za poskytnutie audioknihy ďakujem Audiolibrix. Ak vás kniha zaujala, TU si môžete vypočuť kúsok nahrávky.

februára 25, 2013

RECENZIA: Anna krví oděná (Kendare Blake)

Anotácia: Cas Lowood zdědil vzácné poslání: zabíjí mrtvé.
Před ním to dělal jeho otec, dokud nebyl hrůzně zavražděn duchem, kterého měl zabít. Vyzbrojen otcovým tajemným a smrtícím athame, Cas cestuje po zemi se svou čarodějnickou matkou a kocourem, který větří duchy. Společně se vydávají po stopách legend a místního folklóru a snaží se držet krok s mrtvými zabijáky. Otravné věci jako budoucnost neřeší a přátele si drží od těla.Když přijedou do nového města, aby našli ducha, jemuž místní říkají Anna krví oděná, nečeká Cas nic než obvyklou rutinu: nastěhovat se, vypátrat a zabít. Místo toho ale najde běsnící prokletou dívku, přízrak, s jakým se dosud nesetkal. Stále nosí šaty, které měla na sobě v den své brutální vraždy roku 1958. Tehdy byly bílé, ale teď jsou rudě potřísněné a kape z nich krev. Od své smrti Anna zabíjí každého, kdo se opováží vstoupit do jejího opuštěného viktoriánského domu, kterému kdysi říkala domov. Avšak z nějakého důvodu Casův život ušetří.

Rozhodla som sa napísať trošku netradičnejšiu recenziu ako ste na našom blogu zvyknutí, pretože písanie dlhých litánií a opisov tohto úžasného diela je podľa mňa zbytočné. Preto mne osobne stačí pár stručných bodov, ktoré opíšu moje pocity a vy sa na základe nich môžete rozhodnúť, či dáte knihe šancu alebo nie.

Prečo by vás mala zrovna táto kniha zaujať alebo aké POZITÍVA očarili mňa.
  • Rozprávač (hlavný hrdina) je mužského rodu!
Až na to jeho divné meno, a verte, že je divné, aj keď v anotácii je iba v skrátenej verzii, je hlavný hrdina veľmi sympatický. Keď si predstavím niektoré ženské hlavné postavy, ktoré svojimi dlhými a nezmyselnými úvahami, či ju má rád alebo ju nemá rád alebo má rád jej kamarátku, ktorá ale chce iného, zaplnia polovicu knihy a vytvoria tak čitateľovi predčasné šediny, tak v tomto prípade je to ako med na dušu. Casove myšlienkové pochody sú jednoduché a prosté. Tým samozrejme nechcem naznačiť, že by bol hlúpy, to určite nie, iba sa zaoberá danou vecou, ktorá je momentálne tá najdôležitejšia, a tým nás ušetrí od zbytočných omáčok. Dej je tak odľahčený a prirodzenejší.
(Ako by povedal leňochod Sid - „vidím strom – sežeru listí, nic víc nepotřebuji“)
  • Školská kráľovná nie je mrcha!
Vedúca roztlieskavačského týmu, predsedkyňa triedy, vedúca výboru školského plesu, pravá ruka riaditeľa, miláčik školy atď. Áno, poznáme ich všetci, sú blonďaté a zákerné a majú zbraň v podobe ružového lesku na pery. V tejto knihe máme rovnako jeden prototyp kráľovnej školy, a áno, je to krásna blondína s veľkými očami obalená húfom poddaných a verných kamarátov. Čo je ale jedinečné v tomto prípade? Carmel, (áno, to je jej meno) je nielen že školská obľúbenkyňa, je to aj milé a inteligentné dievča, ktoré vie navyše zaobchádzať aj s basseballovou pálkou. Autorke sa tak podarilo urobiť z bežného stereotypu osviežujúce prekvapenie.
  • Dospelí nie sú z kola von!
Cas sa okrem svojich vrstovníkov pohybuje aj v spoločnosti dospelých ľudí, predovšetkým sa mi jedná o jeho matku, ktorá vie o všetkých jeho aktivitách. Ich vzájomný vzťah „matka-syn“ je veľmi pohodový a sympatický. Preto sa mi páčilo, že tu neboli žiadne tajné úniky z domu cez okno alebo nečakané služobné cesty, ktoré by dávali hrdinom v príbehu väčší priestor. Takto mohli byť aj rodičia a príbuzní zatiahnutí do hlavnej myšlienky deja, a koľkokrát sa tak stali veľmi nápomocnými.
  • Horor a humor ruka v ruke!
K tomuto bodu ani vlastne nemám čo také dodať. Na jednej strane mi behá mráz po chrbte a idem sa skoro „potentovať“ od strachu a vzápätí je to celé odľahčené Casovým humorom a vtipnými pripomienkami. Človek by nepovedal, že sa pri takomto žánri knihy docela dosť nasmeje.

A aby ste si nemysleli, že je táto kniha taká dokonalá, našla som aj NEGATÍVA. Aj keď v mojom prípade to bolo iba jedno!
  • Duchovia na každom rohu!
Výskyt priesvitných ľudí voľne pobehujúcich po verejných priestranstvách tu bol enormne vysoký. Čo by mi ani tak nevadilo, keďže sa bavíme o fantasy knihe o duchoch (to by bolo skôr divné, keby tu pobehujú upíri a vlkodlaci), ale boli na očiach ako záhradní trpaslíci pred domom na trávniku. Chcem tým povedať, že bolo zvláštne ako ich mohol každý vidieť, stačilo iba nájsť tmavé miesto, kde bol spáchaný nejaký zločin.

Kniha je jeden veľký adrenalínový zážitok, ak nemáte vážne srdcové problémy alebo vysoký krvný tlak, vrelo odporúčam. Veľké plus dodáva takisto originálny názov a obálka, ktorá podľa mňa urobila sama o sebe autorke dosť značnú reklamu.

A ešte malé upozornenie – čítať v pokročilých nočných hodinách neodporúčam, pretože by sa
mohlo stať (ako mne!), že sa vám bude ťažko zaspávať.


Knihu si môžete zakúpiť priamo TU v internetovom kníhkupectve ABCknihy.





Hádaj kto som!...2. kolo


A je tu  pondelok a keďže sme vám na dnes sľúbili 2. kolo súťaže, tak tu ho máte.

Toto kolo už bude trocha ťažšie ako predchádzajúce, tak si najprv dobre premyslite, kto to môže byť a hlavne, pozorne prečítajte text a až potom napíšte vaše odpovede. 

Tí, ktorí sú stále v súťaži o knižnú výhru už boli informovaní mailom, ale aby ste aj vy vedeli o koho sa jedná a že sa to dá uhádnuť, tu sú mená všetkých, čo odpovedali správne.

Aneta M.   Hexe077   Miriam K.   7Gabrielle7    Freckles   Ivana V.   Lenka S.

Ak sa vaše meno nenachádza na zozname vyššie, nezúfajte. Na budúce to bude určite lepšie a zatiaľ si môžete otestovať svoje vedomosti a vyplniť si dlhú chvíľku v našom 2. kole. Aj keď to pre vás nebude už súťažné, neznamená to, že sa nemôžete zapojiť. Nikdy neviete, či sa zrovna na vás neusmeje šťastie a náhodou niečo nevyhráte ;)

Správne odpovede 1. kola zverejníme čoskoro, :D aby ste si mohli pozrieť, kde vás vaše vedomosti zradili alebo, ktoré knihy si treba ešte prečítať.

februára 20, 2013

RECENZIA: Útek (Sophie Jordanová)

Anotácia: Napätie, zakázaná láska a vzrušujúce nebezpečenstvo – to je druhá časť napínavej Draki trilógie. Aby Jacinda zachránila život Willa – chlapca, ktorého miluje, vyzradila pradávne tajomstvo svorky. Teraz, keď je späť pod ochranou svojho druhu, nazerajú na ňu preto ako na zradkyňu. No ešte horšie však vyznieva fakt, že Willa už nikdy viac neuvidí. Ale čo ak predsa len navzdory všetkému existuje šanca, ako sa s ním znova stretnúť, no cena je príliš vysoká? Bude Jacinda pre ich lásku riskovať všetko?    

Je všeobecne známe, že druhé pokračovania pomerne úspešných kníh majú nepekný zvyk, byť o latku na nižšej úrovni ako ich predchodca. Prvý diel Draki sa mi páčil a o to viac som rada a teší ma, že o Úteku môžem bez výčitiek povedať, že pravidlo druhej (horšej) knihy na neho neplatí. Práve naopak. Bola určite lepšia.

Kniha ma chytila hneď od začiatku, kde dej plynule nadväzoval na predchádzajúcu knihu, ktorá bola ukončená v zaujímavej a napätej situácií, takže bolo "vzrúšo" už na prvých stranách.
Jacindin návrat do svorky aj s rodinou ma potešil, pretože život vo svorke v prírode je z môjho pohľadu zaujímavejší ako prechádzky po školských chodbách. Je to moja prvá séria o drakoch a preto ma všetko, čo sa ich života týka zaujalo a chcela som o ňom vedieť viac.
Určite som si prišla na svoje, lebo celá kniha je v podstate vo svorke, kde sa život riadi podľa iných pravidiel ako v bežnom svete.
Neobľubujem dlhé opisy osôb, vecí, prostredia, či pocitov. Aj tak si vždy všetko predstavujem po svojom, ale tu sa mi  tie opisy a slovné spojenia, ktoré autorka používala moc páčili a často krát som sa pri nich pozastavovala, že takéto prirovnanie by ma nikdy nenapadlo. Čo už sa mi až tak nepáčilo, bolo opäť neustále Jacidine ľutovanie sa a premýšľanie nad rovnakými vecami stále dookola.

Ak sa vám prvý diel zdal nudný, tento vám názor určite vylepší. V knihe bolo viac akčnejších scén, pri ktorých som často krát ani nedýchala. Na druhej strane musím povedať, že dej je ľahko predvídateľný, ale než sa dostaneme do situácie, ktorú sme predpokladali, medzi tým sa zomelie ešte veľa iných, ktoré neboli očakávané. Obávala som sa, že tam bude málo Willa, keďže bola Jacinda opäť so svorkou. Je to logické, lebo Will - lovec tam byť nemôže, ale dej bol pekne vyplnený a keď tam nebol fyzicky, aspoň o ňom Jacinda stále a stále premýšľala. 
V niektorých momentoch ma Jacinda rozčuľovala a nechápala som jej správanie. Napr., v hlave má neustále milión myšlienok, ale keď má niečo povedať, tak je ticho a zas si to hovorí len sama pre seba. Taktiež som nepochopila, prečo je ohnivý draki, ktorým je aj Jacinda, taký výnimočný? Je ich málo, fajn, ale ja by som skôr povedala, že to bude tým ohňom, čo dokáže použiť. Prečo potom, to svoje nadanie nepoužíva? Sem, tam, jej nejaká tá "iskierka" z papule vyšla, ale to urobím aj ja so zapaľovačom a nemusím byť ohnivý draki. V tomto jej mohla dať autorka viac priestoru.
Aspoň sa konečne dostalo priestoru Cassianovi a Tamre, ktorí to tam poriadne oživili. Ja byť Jacindou, vôbec by som sa Cassianovi nebránila. :D S Tamrinou premenou prišli aj zaujímavé zvraty a to v podobe milostných zvratov. Konečne bola draki a otvorili sa jej možnosti, pri výbere partnera z pomedzi nich. Môžete si tipnúť, po kom jej srdce túži. A hneď sa nám to začalo dobre zamotávať. Už tu máme štyroch zaľúbencov, ale každý chce niekoho iného a keď sa k tomu pridá ešte niekto piaty, už je to hotová pohroma, ktorá nemá ďaleko od argentínskej telenovely.

Tento raz kniha neskončila tak napínavo ako prvá, za to sa tam začal črtať zaujímavý námet, akým sa bude niesť ďalší diel, kde sa dozvieme určite viac o obávaných a často spomínaných enkrosoch. 

Knihu ako celok by som zhodnotila dobre. Aj keď tam boli miesta, ktoré ničím nevynikali, bola skvelo napísaná a dobre sa to čítalo. Naopak tam boli momenty, ktoré boli výborné a oveľa viac akcie, ktorá dodávala príbehu živelnosť a napätú atmosféru.
Jednoznačné zlepšenie po jednotke a dúfam, že to bude len a len lepšie. Zhodnotila by som knihu 5*, i keď to nebolo na úrovni iných kníh, ktorým som dala 5*, ale v tomto prípade oceňujem štýl písania a fakt, že je to prvá dračia záležitosť akú som čítala a nemám to s čím zrovnávať. Určite doporučujem prečítať, nič tým nepokazíte ;) 

PS: Aj ja sa pripájam ku všetkým, čo si stále nevedia predstaviť, ako v knihe dračie podoby vlastne vyzerajú. Ich opis je nanajvýš nevydarený a nepremyslený.

februára 18, 2013

Hádaj kto som! .... 1. kolo




Ahojte! Ak sledujete blog aj na FB, mohli ste si všimnúť nedávny príspevok, kde sme naznačili, že si pre vás niečo chystáme a tu to máte.
Bude to trochu odlišnejšie než naše súťaže. Pre niekoho to bude možno zložitejšie, ale určite sa medzi vami nájdu aj takí, ktorí to zvládnu ľavou zadnou. Ak si pamätáte na na našu úplne prvú súťaž, kde ste museli hádať, kto bol autorom vybraných viet, tu to bude podobné, len s tým rozdielom, že budete musieť uhádnuť podľa nášho krátkeho opisu, o akého knižného hrdinu ide.

Otázky sú sami o sebe celkom ľahké, preto sme vám to trocha spestrili a rozdelili na tri časti - tri súťažné kolá.

Teraz niečo k pravidlám:
Bude 15 otázok a tri súťažné kolá. Každý nasledujúci týždeň uverejníme 5 nových otázok. Kto ma šancu na výhru? Úplne každý, kto vie čítať a písať, aby nám mohol napísať správnu odpoveď. Ale teraz už vážne. Všetci, čo odpovedajú v prvom kole správne na všetky odpovede, automaticky postupujete do ďalšieho kola a stále ste v hre o našu výhru. A takto to bude pokračovať až do posledného tretieho kola. Všetci, ktorí sa dostanú až sem, bude čakať ešte jedna bonusová otázka, ktorá nám určí konečného víťaza.
Ak bude veľa správnych odpovedí, možno odmeníme aj viacerých víťazov, ale všetko to záleží len na vás ako sa budete snažiť.

  • súťaž je otvorená pre SR aj CZ
  • víťaza sa dozvieme 15.3.2013
  • podmienky na vstup do súťaže sú dve. Musíte byť GFC nasledovateľmi a sledovať náš blog aj na FB
Určite ste zvedaví o čo budete súťažiť. Ale to vám prezradíme až po prvom súťažnom kole aby sme vedeli pripraviť výhru/y podľa úspešnosti. Jediné, čo vám prezradím je, že pôjde o knižnú výhru. To ste nečakali však?

Tak, čo? Ste pripravení? Zapnúť mozgové závity a ideme na to!

februára 14, 2013

Ako a s kým trávia sv. Valentína knižní hrdinovia?

Krásneho Sv. Valentína prajeme všetkým. 

Všetci, čo ste sa zapojili do nášho valentínskeho projektu, už určite nedočkavo čakáte, čo z vašich príspevkov vznikne a tu to máte. Náhodne sme spárovali vaše odpovede a vznikli z toho celkom zaujímavé a zábavné situácie. Posúďte sami. My sme sa pri tom skladaní viet dobre zabavili, tak dúfame, že vy na tom budete podobne. A ak nie, tak sa aspoň môžete inšpirovať, ako stráviť dnešný deň so svojou polovičkou.
  • Hagrid s Jaceom Waylandom, keď E.T. volal domov, v parku stavali snehuliaka.
  • Percy Jackson s Edwardom Cullenom, včera večer v sobotu, na hraniciach Zemenezeme, lúštili  tajné písmo.
  • Dimitri s Tobiasom, večer pod mesiačikom, čítali 50 odtieňov sivej.
  • Katniss s Klobičníkom, v 16. storočí, na premiére filmu Upírska akadémia, hrali schovávačku s Krasomilom Pohromou.
  • Mercedes Thompson s Peetom, za stmievania v Paríži, balili Etiéna St. Claira.
  • Štyri s Dumbledorom, za splnu mesiaca, v malej slovenskej dedinke, sa kúpali.
  • Hermiona s Percym, na začiatku 5. storočia, v záhrobí, kradli knihy z knižnice.
  • Scarlett O´Hara s Rose, v praveku, keď pršali z neba žaby, hrali piškôrky.
  • Dimitri Belikov s Tris Priorovou, za rozbřesku(úsvitu), v meste Verona, naháňali jednorožce.
  • Adrian s Jaceom Waylandom, na Silvestra v aréne smrti, hrali bowling a nič viac si nemohli dovoliť, lebo ich z kríčkov špehoval Peeta.
  • Sydney Sage s Hermionov, včera v Mordore, hľadali Voldemortov nos.
  • Patch so Šípkovou Rúženkou, v postapokalypstickom Chicagu, v trezore Gringottbanky, súložili.
  • Bones s Hulkom, v r. 2140 (keď sa ľudia stanú nadbytočnými) na posteli lúštili sudoku.
  • Katniss s Grace, v januári v Dumbledorovej pracovni, bojovali.
  • Jace Wayland s Hermionov Grangerovou, o 300 rokov neskôr, vo vesmíre, skenovali knihy.
  • Harry Potter s Katniss o pol štvrtej ráno, pod rozkvitnutou jabloňou, špehovali dievčatá.
  • Dimitri s Carlosom, na Vianoce, pod kopou lístia, pozerali Twilight.
  • Charlie so Štvorkou, o štvrť na deväť, v dvanástom kraji, hrali scrabble.
  • Dimitri s Voldemortom, na Sv. Valentína, v knižnici hrali karty.
  • Clary s Dimitrim, dnes v Rokforte, čítali.
  • Bella s Edwardom, na Sv. Valentína, sa v lese opíjali.

Čo vy na to? Dali by ste sa nahovoriť na jeden takto strávený valentínsky deň? Ktorá možnosť sa vám páčila najviac?

februára 13, 2013

RECENZIA: Zrodení pre smrť (Gemma Malleyová)

Anotácia: Život na Zemi sa od základov zmenil. Ľudská civilizácia už nie je ohrozená smrteľnými chorobami, na ktoré veda objavila lieky. Nesmrteľnosť však prináša i možné riziká - najväčším z nich je preľudnenie. Preto bola prijatá deklarácia - každý obyvateľ môže mať len jedno dieťa. Kto zákony poruší, bude potrestaný. 

Pätnásťročná Anna sa narodila rodičom, ktorí mali dve deti. Teraz je označená za "Nadbytočnú". Aký život ju čaká? Dokáže sa vyrovnať so svojím osudom vydedenca?


Zrodení pre smrť je krátke dielo, ale za to bohaté na obsah. Vydavateľstvo Fragment vsadilo na dobrú kartu, keď sa rozhodlo vydať druhé vydanie tejto pozoruhodnej knihy. Prvé vydanie nieslo názov Nadbytoční. Výborným rozhodnutím bolo pozmenenie celého dizajnu knihy, ako názvu tak i vzhľadu. Povedzme si na rovinu, takýto vzhľad zaujme čitateľa určite viac, ako u Nadbytočných.

Dej sa odohráva v nie ďalekej budúcnosti a to v roku 2140. Je to klasická dystópia. Svet poznačený nejakou udalosťou s trvalými následkami, kde žijú dva typy ľudí. Tí, čo sa majú dobre a tí, čo za všetko musia znášať následky, i keď za nič nemôžu. Táto kniha je predsa len trocha odlišná od ostatných a to z toho hľadiska, že nám presne hovorí, kedy sa čo stalo. Prvý prelom sa stal v roku 2030, kedy vláda uzákonila liek na dlhovekosť. To je niečo! Len si predstave, že by sa niečo také naozaj stalo. Pevne verím, alebo skôr dúfam, že nič také nám zatiaľ nehrozí a ani v tak blízkej budúcnosti, ako je opisovaná tu.
Volám sa Anna.
Volám sa Anna a nemala som tu byť. Nemala som žiť.
Ale žijem.
Príbeh ako taký, bol naozaj zaujímavý a dobre spracovaný. Problém tohto "nového" sveta autorka zvládla na výbornú, aj so všetkými detailami, ktoré k tomu patria. 
Anna hlavná hrdinka knihy mi od začiatku bola sympatická. Niekedy ma štvalo, že neverila ľuďom, ktorí jej chceli pomôcť a hovorili jej pravdu to tom, ako to naozaj vo svete chodí. Je ťažké začať veriť niečomu inému, ako tomu, čo vám celý život vštepovali do hlavy. Niečo ako náboženstvo. Ak raz veríte v Boha, ťažko vám to niekto vyvráti. konečnom dôsledku som bola rada, že ostala taká zásadová. Dodávalo to príbehu na dôveryhodnosti.

Rada čítam knihy, ktoré majú menej strán. Nie je tam veľa priestoru na hluché miesta a dej plynie rýchlo. Toto je jedna z tých kníh. Zhltla som ju za pár hodín, hneď ako mi prišla domov. 
Často vo svojich recenziách  poukazujem na neamerické knihy. Ani tu nevynechám poznámku, že kniha je z pera britskej spisovateľky. Nemyslím to v zlom, práve naopak, je to obrovské plus. V atmosfére knihy je cítiť tú odlišnú mentalitu, ktorá kladie dôraz na úplne iné, z môjho pohľadu dôležitejšie veci, než sa stretávame v amerických YA. Tým pádom, je príbeh viac uveriteľný a to čitateľa okamžite uchopí.
Legálni ľudia zvyčajne mávajú dve mená, niektorí aj viac.
Ale ja nemám. Som iba Anna. Ľudia ako ja nepotrebujú mať viac mien, hovorieva pani Pincentová. Jedno stačí.
Ako knihu zhodnotiť? To je otázka. Prečítať knihu za pár hodín, už o niečom svedčí. Že je dobrá. Predsa by som tam nejaké chybičky krásy našla. I keď dej napredoval plynule, koniec sa mi zdal príliš urýchlený oproti zbytku knihy. Tiež by som uvítala v knihe viac akcie. Ale aby som článok nezakončovala negatívami, musím povedať, že veľkým prekvapením a mojím potešením bolo, že kniha bola ukončená, aj keď má ešte dve pokračovania. 
Moje hodnotenie: 4* a doporučujem všetkým milovníkom dystópie a každému, kto rád číta. ;) Za recenzní výtlačok pekne ďakujeme vydavateľstvu Fragment.





februára 08, 2013

RECENZIA: Kruh (Mats Strandberg,Sara Bergmark Elfgren)

Anotácia: Apokalypsa začína v Bergslagene.
Engelfors. Anjelské bystriny. Pekné meno, spustnuté mesto. Uprostred ničoho, obklopené hlbokými lesmi, v ktorých ľudia neraz zablúdili a už sa nikdy nenašli. Raz v noci, keď sa mesiac sfarbí na krvavočerveno, sa v zrušenom zábavnom parku ocitne šesť dievčat. Nemajú nič spoločné. Nevedia, ako sa tam dostali ani prečo tam prišli. Čoskoro však pochopia, že ak chcú prežiť, musia spolupracovať.

Kruh ako kniha bola pre mňa obrovským, nečakaným a hlavne milým prekvapením. Ak by je to len na mne, túto knihu by som si sama od seba asi nekúpila, keby na ňu narazím v kníhkupectve. Obálka knihy pekná, ale ničím výnimočná, aby ma upútala. Ani anotácia nie je presne to, čo by ma chytilo za srdce. Našťastie mi bola dopriata možnosť túto knihu zrecenzovať a som za to veľmi rada. Môj odhad na knihu sa už viac mýliť nemohol.
Ticha voda brehy myje. Toto príslovie by mohlo označovať aj túto nenápadnú, ale obsahovo výnimočnú knihu. 
Záchrana sveta, ktorá závisí len na šiestich tínedžerkách, ktoré o tom ani nevedia. Či sa im to páči alebo nie, budú sa musieť spojiť a spolupracovať, pretože sú jediné, ktoré to môžu dokázať. Aké klišé, však?
Nenechajte sa tým oklamať, tak ako ja. Vôbec to nebolo klišé.

Najčastejšie sa stretávame a čítame knihy amerických spisovateľov. Sem-tam sa nám dostane do rúk kniha aj z inej netradičnejšej krajiny a ihneď si uvedomíte ten rozdiel. Kruh je výtvorom dvoch švédskych autorov a atmosféra knihy je naozaj silná a uveriteľná. Iná kultúra a iná mentalita, je cítiť z každej strany. Na rozdiel od americkej YA fantasy, som knihu vôbec nebrala ako YA, aj keď hlavné postavy nemali viac ako 16 rokov. Príbeh bol tak reálne opisovaný, že som uverila každému jednému slovu a momentu v príbehu a miestami som zabúdala na to, že je to fantasy.

Príbeh je písaný z pohľadu každej hlavnej postavy, čiže šesť dievčat. Šesť totálne odlišných dievčat. Všetky majú svoj vlastný životný príbeh. Každá jedna postava a jej charakter, boli prepracované do najmenších detailov. Ukázali pravú tvár dnešnej mládeže tak, ako to je, a ako to naozaj medzi nimi chodí. Outsidery, obľúbení, sex, drogy, alkohol, rodinné, vzťahové a psychické problémy, to všetko tam bolo ukázané v pravom svetle.
Štýl písania z pohľadu viacerých, bol na začiatku mätúci. Ale začiatky každej novej knihy sú mätúce, než sa dostanete do deja. Tu tomu nebolo inak. Keď som sa zoznámila so všetkými dievčatami, časom už bolo ich rozlišovanie úplne prirodzené. 

Čo sa týka deja, ako som už vyššie spomínala, možno to nie je najoriginálnejší námet, ale výborne spracovaný. Kniha ma držala v napätí celú dobu. Miestami som mala pocit, akoby čítam detektívku. Ako tomu býva pri každej detektívke, som aj ja podozrievala asi úplne každého, kto sa v knihe objavil v domnienke, že to je zaručene ten zlý. I keď sa to už ku koncu začalo všetko vyjasňovať, aj tak konečné odhalenie bolo prekvapením.
Kniha sa čítala ľahko, ale príliš dlho. Často sa tam objavovali hluché miesta. Celé stránky, bez ktorých by sa dej obišiel, nemali nič spoločné s tým, čo sa v knihe deje, ale skôr nám dali nazrieť do súkromia dievčat, a tak sme ich mohli bližšie spoznať a pochopiť ich správanie. Netrúfam si povedať, či je to dobré alebo zlé. Vďaka týmto hluchým miestam strácal dej na pútavosti, ale naopak bez nich by nebola kniha taká výnimočná. To už nechám na vaše posúdenie.

Moje hodnotenie: 
Ak ste sa o Kruh už niekedy zaujímali, určite vám neušlo, že ide o čarodejnícku sériu. Príbehy s čarodejníkmi mám rada. Všetky tie kúzla a možnosti, čo sa s nimi dajú dokázať. Tu, by som však trochu viac kúzlenia ocenila. Na môj vkus toho bolo menej, ale to nie je až také podstatné. Podstatné je, že knihu naozaj každému odporúčam. Je to zaujímavá silná kniha a každí si v nej určite nájde to svoje. Jediné, čo knihe kazilo na dokonalosti, sú spomínané hluché miesta a zbytočná dĺžka. Preto dávam len 4*, ale patrí medzi tie lepšie z tejto kategórie :D
Za poskytnutie recenzného výtlačku tejto pozoruhodnej knihy, by som chcela poďakovať Fotune libri.




SKVELÁ AKCIA na BUX-e !!!



Na stránkach Bux.sk majú druhé vianoce v podobe 
VEĽKÉHO ZIMNÉHO DOPREDAJA. Široká ponuka zlacnených kníh, samozrejme nechýba ani tá naša obľúbená kategória – Young Adult. Myslím, že si každý nájde to svoje a poteší seba alebo nejakú blízku osobu, hlavne teraz, keď sa blíži Valentín :-D

A čo zaujalo naše hladné oči??? V ponuke nájdete knihy ako Dokonalý pár za jedinečné 3,- € alebo Naprieč vesmírom za smiešne 2,- €.
Andreu Cremerovú a jej trilógiu Nočný tieň, všetky tri diely po 8,- €, a ešte výhodnejšie – kúpa všetkých troch iba za 20,- €.
Nechýbajú ani slávne draky Christophera Paoliniho, komplet – Eragon, Eldest, Brisingr za 25,- €,
EONA od Alison Goodmanovej v cene 5,50 €, Som číslo štyri za 4,- € a samozrejme, kde by nechýbala Škola noci, knihy po 1 ks za 8,- €, celý komplet za jedinečných 48,- €.

Kníh je oveľa oveľa viac, tak si nájdite pár minutiek čas a možno natrafíte na to VAŠE pravé orechové.

februára 03, 2013

RECENZIA: Nikto nie je bez viny (Kiersten Whiteová)

Anotácia: Evie konečne vedie normálny život, po ktorom vždy túžila. Prekvapí ju však zistenie, že byť obyčajná môže byť dosť nudné. Práve v okamihu, keď zatúži po starých dňoch v Medzinárodnej agentúre na kontrolovanie nadprirodzených bytostí, dostane šancu opäť pre ňu pracovať. V zúfalej túžbe odpočinúť si od neustálej normálnosti s tým súhlasí. Keď však jednu katastrofálnu misiu strieda ďalšia, začína rozmýšľať, či to bolo správne rozhodnutie.

A keď sa objaví jej bývalý priateľ z Ríše víl Reth a prezradí jej informácie o jej minulosti, Evie zistí, že sa schyľuje k boju medzi dvormi víl, ktorý by mohol vyústiť do chaosu celého nadprirodzeného sveta. A spornou víťaznou trofejou je ona sama...


Kde začať?...najlepšie od začiatku, však?
Na začiatok by som povedala, že kniha (séria) je určená mladšiemu publiku. Tým však nechcem povedať, že tí starší sa v tom nenájdu. 100 ľudí 100 chutí. Kniha je nenáročná, oddychová a to padne dobre v každom veku. Ale ak máte radi knihy, kde sa milenci dostanú ďalej ako k prechádzkam za ručičku a v prípade hnevu si vedia poriadne a bez cenzúry verbálne uľaviť, toto nie je pre vás to pravé čítanie.

Nikto nie je bez viny, je už druhým pokračovaním zo série Zlodejka duší. Obe knihy sú na rovnakej úrovni, čo je v poriadku. Keď sa dej nezlepšoval, aspoň sa nezhoršil. 
Dej pekne nadväzoval  na koniec predošlého, čo bolo tiež v poriadku, lebo ma to rýchlo dostalo do deja, ktorý som si po dlhšej prestávke veľmi nepamätala.
Hlavná hrdinka Evie sa vôbec nezmenila. Čo v tomto prípade nebolo až tak v poriadku, lebo ona mi nesadla už na začiatku. Myslela som, že po nedávnych udalostiach trocha dospeje, ale stále mi prišla ako egosita.
Jedinou silnou stránkou Evie, sú jej občasné pohotové vtipné hlášky, ktoré ma dobre pobavili, najmä pri rozhovore s Jackom.
Jack, je novou postavou, ktorá sa v príbehu objaví a ja som si ho od prvej chvíle obľúbila. Bol tak správne bláznivý, miestami protivný a to dobre oživilo atmosféru deja.
Chvíľu som sa obávala, že autorka si vymyslela strašnú vec v podobe štvoruholníka, ale našťastie nič také sa nekonalo. To by bolo už naozaj moc. Reth s Landom úplne stačia. Na druhej strane, štvoruholník sa nekonal, ale ani mladú rozkvitajúcu lásku medzi Evie a Lendom sme si príliš neužili. Land bol mierne odstrčený na druhú koľaj, alebo v tomto prípade vysokú školu, čo ma po prvom diely až tak nepotešilo. Aspoň, že Reth nesklamal. V tomto príbehu sú víly tie zlé, ale ja na Retha nedám dopustiť.

Tieto typy  kníh (príbehov) nevynikajú prílišnou originalitou a sú často predvídateľné a tu to nebolo inak. Ale aspoň ste nemuseli príliš namáhať vašu ľavú hemisféru rozmýšľaním, kto je vinníkom a mohli ste si príjemne oddýchnuť. ;-)
Príbeh nepatrí medzi najlepšie aké som kedy čítala, ale bol pútavo napísaný. To musím naozaj pochváliť. Kniha sa dobre a rýchlo čítala. I keď, aj tu by som našla pár chybičiek. Prvým rušivým prvkom, bol slangový štýl, kedy ma niektoré výrazy rozčuľovali a časté opakovanie myšlienok a opisy toho istého. Keďže je to písane z jedného pohľadu a to Evie, preto som to opakovanie a veci s tým spojené prikladala k jej naivnej a mierne hlúpučkej povahe.

Celkový dojem z knihy je dobrý. Určite by som bola nadšenejšia keby mám 12, ale na odreagovanie a skrátenie dlhej chvíľky to ušlo. Doporučujem čítať tým, ktorým sa prvý diel páčil. Určite ich zaujme aj tento.




februára 02, 2013

Ako a s kým trávia sv. Valentín knižní hrdinovia?

Február je pozoruhodný, výnimočný mesiac a ja osobne ho mám veľmi rada. A to hneď z niekoľkých dôvodov.

  • Kto by nepoznal dátum 14.02.! Samozrejme, je predsa Valentín. Deň lásky a všetkých zamilovaných. 
  • 17.02.! Nič vám ten dátum nehovorí, však? Ani sa nečudujem, ale pre madžgy má veľký význam. Jedna z nich má totiž narodeninky :D Už teraz sa teším na tú oslavu.
  • Tých dátumov je ešte omnoho viac, ale nebudem to tu po jednom rozpisovať. Jednoducho, každí deň sa niečo nájde. Ešteže má február len 28 dní.
Ako už z názvu vyplýva, my sa budeme zaoberať dátumom 14.02. VALENTÍN.
Dlho sme premýšľali, čo by sme si pre vás k tomuto dňu pripravili. Chceli sme niečo zaujímavé, originálne, aby to bolo k téme a zároveň zábavné. No uznajte, že toto je skoro nemožné. Či sa nám to podarilo, už necháme na vás.

Predpokladám, že väčšina z vás pozná a určite hrala hru KTO? S KÝM? KEDY? KDE? ČO ROBILI?
Pre tých, čo to nepoznajú, som tu nechala aj odkaz, kde hru máte vysvetlenú.
Jediné, čo od vás budeme chcieť, aby ste vyplnili formulár, ktorý nájdete nižšie a my potom vaše odpovede zamiešame a náhodne pospájame. Vety, ktoré z toho vzniknú tu uverejníme presne na sv. Valentína.
Formulár vypĺňajte len do 12.02., aby sme mali čas to do 14.02 všetko pripraviť.
Žiadne extra pravidlá sme nevymýšľali a fantázií sa medze nekladú. Jediné, čo by som chcela podotknúť, aby odpovede nejako súviseli s knihami, keď už sme ten knižný blog a v prípade KTO? S KÝM? by bolo fajn, keby dávate postavy z kníh u nás a CZ už vydaných, aby ich väčšina poznala. Ale ako som už povedala, nie je to pravidlo a je to len na vás.

Čo vy na to? Zahráte sa snami? Tak poďme na to!

Naše sny už dostali svoju pravú podobu ;-D


Nie je žiadnou novinkou, že Upírska akadémia sa chystá na filmové plátna a tiež nie je novinkou, že včera večer obletela celý svet novina, kto si zahrá ústrednú tojicu ROSE, LISSU a DIMITRIho.
Výberu hercov som sa desila, lebo v poslednej dobe sa mi nejako nevedeli trafiť do môjho vkusu, ale som šťastná, že teraz to vyšlo. Rose vypadá sľubne, čo sa týka Lissy, tam mi to bolo viac-menej jedno, ale musím povedať, že aj tento výber sa mi páči. Najviac som sa obávala Dimitriho. Nevedela som si predstaviť, ako sa im podarí nájsť pána dokonalého, pretože to on pre každého, kto čítal UA, jednoznačne bol. A im sa to fakt podarilo. Danila Kozlovskiy, je vážne kus chlapa. Na fotke s krátkymi vlasmi je chrumkavý, ale na tej kde má dlhšie vlasy, už to trocha škrípe, tak som zvedavá, aký bude v prevedení Dimitriho Belikova. Dievčatá, ktorá z vás sa teší na ten jeho sexi ruský prízvuk? Prečo sa na to pýtam?....no pretože, on je naozaj RUS, tak ako náš Dimitri. Už aby to bolo! ;-)

Prvý sfilmovaný diel bude niesť názov podľa knižnej predlohy, ale bude k nemu pridané Blood Sisters (Pokrvné sestry). Celý názov bude teda znieť Vampire Academy: Blood Sister
Už sa teším keď budem vidieť tento názov spolu s plagátom vycapeným v našich kinách :D


ROSE
ZOEY DEUTCH
1994 L.A. -California

LISSA
LUCY FRY
1992 - Austrália


 DIMITRI
 1985 - Moskva

Zrodení pre smrť


Anotácia: Veľká Británia, rok 2140.

Život na Zemi sa od základov zmenil. Ľudskú civilizáciu už neohrozujú smrteľné choroby, na ktoré veda objavila lieky. Nesmrteľnosť však prináša i možné riziká – najväčším z nich je preľudnenie. Preto bola prijatá deklarácia – každý obyvateľ môže mať len jedno dieťa. Kto zákony poruší, bude potrestaný.

Pätnásťročná Anna sa narodila rodičom, ktorí už mali dieťa. Teraz je označená za nadbytočnú. Aký život ju čaká? Dokáže sa vyrovnať so svojím osudom vydedenca?

Nové vydanie strhujúceho sci-fi trileru Zrodení pre smrť
Bratislava 1. február 2013 – Pre obrovský úspech knižného titulu Nadbytoční z pera britskej autorky Gemmy Malley, ktorý vyšiel v roku 2007, sa Vydavateľstvo Fragment rozhodlo ponúknuť svojim čitateľom titul opäť, tentoraz s novou pútavou obálkou a s novým názvom Zrodení pre smrť. Kniha vyjde 5. 2. 2013.

Čo ak by existoval liek vďaka ktorému by ste mohli byť nesmrteľný?
Mnoho ľudí, vedcov či alchymistov, od nepamäti túži nájsť takýto zázračný „elixír večného života“. Britská spisovateľka Gemma Malley vo svojej knihe Zrodení pre smrť (originálny názov Declaration) nastolila otázku ľudskej nesmrteľnosti z úplne nového uhla pohľadu. Aké by to bolo, keby nesmrteľnosť pre ľudstvo znamenala, že ľudia už nepotrebujú plodiť deti? Ak by ste mali na výber, čo by ste si vybrali, dieťa alebo večný život?

Táto kniha vedie k skutočnému hlbokému zamysleniu sa nad vážnymi ľudskými hodnotami a zmení pohľad akým sa človek pozerá na svet.

Príbeh sa odohráva v roku 2140, kde platia jasné pravidlá: je zakázané mať viac ako jedno dieťa. Porušenie tohto pravidla sa trestá väzením. Nadbytočné dieťa je odobraté rodičom a umiestnené do špeciálneho zariadenia na prevýchovu, kde jeho jediným cieľom je byť užitočný pre spoločnosť. Nemá právo na večný život a nesmrteľnosť. Nemá právo nosiť meno, pretože nemal právo narodiť sa. Čo ak sa nadbytočný človek rozhodne, že chce žiť slobodne? Prijme spoločnosť jeho rozhodnutie, alebo sa stane pre ostatných nebezpečným a nepotrebným?

Ukážka z knihy:
Volám sa Anna.
Volám sa Anna a nemala som tu byť. Nemala som žiť.
Ale žijem.
Nemôžem za to, že som tu. Nepýtala som sa na svet. To však nič nemení na tom, že som sa narodila. Chytili ma dostatočne zavčasu, čo bolo pre mňa dobré. Aspoň tak to tvrdí pani Pincentová. Je to staršia pani, ktorá vedie Grange Hall. My ju oslovujeme pani domu. Grange Hall je miesto, kde bývam. Je to miesto, kam privážajú ľudí ako som ja, aby sme sa stali užitočnými – tým najlepším z najhoršieho, ako hovorí pani Pincentová.
Nemám ďalšie meno, ako má pani Pincentová. Pani Pincentová sa volá Margaret Pincentová. Niektorí ju volajú Margaret, ale väčšina ľudí jej hovorí pani Pincentová. My ju voláme pani domu. Nedávno som jej aj ja začala hovoriť pani Pincentová, ale nie pred ňou – nie som hlúpa.
Legálni ľudia zvyčajne mávajú dve mená, niektorí aj viac.
Ale ja nemám. Som iba Anna. Ľudia ako ja nepotrebujú mať viac mien, hovorieva pani Pincentová. Jedno stačí.
Pravdupovediac, jej sa ani to jedno nepáči – povedala mi, že mi ho chcela zmeniť, keď som sem prišla. Vraj som bola tvrdohlavé decko, povedala, a nepočúvala som na nič iné, tak mi ho napokon nechala. Ja som spokojná – meno Anna sa mi páči, aj keď mi ho dali moji rodičia.
Nenávidím svojich rodičov. Porušili deklaráciu a nestarali sa o nič, len o seba. Teraz sú vo väzení. Neviem kde. Nikto z nás nevie nič o svojich rodičoch. Čo je podľa mňa dobré – aj tak by som si s nimi nemala čo povedať.
Nijaké dievča ani chlapec tu nemá viac ako jedno meno. Je to jedna z vecí, ktoré nás odlišujú od ostatných, hovorí pani Pincentová. Nie je to tá najdôležitejšia vec, samozrejme – mať iba jedno meno je skutočne len detail. Niekedy to však človeku ako detail nepripadá. Sú chvíle, keď túžim mať druhé meno, akékoľvek by bolo hrozné – vôbec by mi to neprekážalo. Raz som sa dokonca opýtala pani Pincentovej, či by som sa nemohla volať Anna Pincentová, mať to isté priezvisko, ako má ona. Strašne sa však vtedy nahnevala. Vylepila mi poriadne zaucho a zrušila mi teplú stravu na celý týždeň. Pani Larsonová, naša inštruktorka šitia, mi neskôr vysvetlila, že by to bola urážka, keby niekto ako ja nosil meno pani Pincentovej. Akoby sme boli rodina.
Ja vlastne mám ešte jedno meno, nie je to však skutočné meno ani priezvisko. A každý z nás, čo sme tu, má to meno rovnaké, takže to naozaj nevyznieva ako meno. Na zozname, ktorý nosí pani Pincentová so sebou, má napísané:
Nadbytočná Anna.

Originál tlačovej správy FRAGMENTu
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...