februára 21, 2018

Křišťálové království (AMANDA HOCKING)

Posledný diel trilógie Kroník Kaninu ma príjemne prekvapil. Bezpochyby to bol najlepší diel série.
Páčili sa mi aj predošlé, ale tento bol nabitý akciou a zaujímavými zvratmi v príbehu od začiatku až do konca.

Království, na kterém jí nejvíc záleží, se proti ní obrátilo. Dokáže ho zachránit, než bude příliš pozdě? Bryn Avenová, neprávem obviněná z vraždy a velezrady, je na útěku. Může jí pomoct jen její největší nepřítel, úžasný a záhadný Konstantin Black. Je jejím jediným spojencem v boji proti těm, kteří si uzurpovali její království a kteří hrozí zničit vše, co je jí drahé. Může mu ale doopravdy věřit?Když se Bryn snaží očistit své jméno, zároveň přitom odkrývá nejtemnější tajemství vládce Kaninu. Celý svět trollů stojí na pokraji války. Zničí to její vztah s Ridleym Dresdenem, jediným, koho kdy milovala? Dokáže se spojit s Finnem Holmesem a královstvím Tryllů? Nic není takové, jak se zdá, ale jisté je jedno: chystá se velká bitva a až skončí, nic už nebude jako dřív

Bryn je na úteku a pomáha jej Konstantin Black. A ten je presne taký úžasný ako som čakala. Trochu som sa bála, aby ich vzťah nenabral milostný rozmer. Na jednej strane by som to pochopila, ale na strane druhej, som nechcela žiadny milostný trojuholník. Bolo by mi ľúto Ridleyho. Našťastie sa nič také nestalo. Autorka sa zamerala predovšetkým na odhalenie všetkých tajomstiev a zachránenie sveta trollov. Láska. To je ďalšia zaujímavosť v tejto trilógií. Medzi Bryn a Ridleym to iskrí, ale nikdy to nie je na prvom mieste. Je to skôr len ako príjemný doplnok k dobre rozbehnutému deju. To robí ten vzťah o to viac zaujímavejším. Ich vzájomná náklonnosť je taká vzácna, že som si každý jeden moment vychutnávala dvojnásobne. Ich vzťah sa vyvíjal pekne postupne. V prvej knihe nič a potom sa to rozbehlo. 💗

Bryn bola odhodlaná očistiť svoje meno a odhaliť pravdu za každú cenu. Preto musela podstúpiť veľa nebezpečných ciest. V tejto knihe nebol priestor na nudu. Situácia sa tam menila každou stranou a nie raz išlo o život.
Akčnosť knihy nebolo to jediné dobré. Autorka výborne zvládla postupne odhaľovanie tajomstiev a  všetko začalo do seba zapadať. Nebolo ani tak prekvapením kto za všetkými zradami stojí, ale skôr dôvody prečo. Nič z toho som nečakala a dobre som si každú novú informáciu vychutnávala.

Samozrejme, že Bryn by sama nedokázala blížiacej sa vojne zabrániť, a tak sa pokúsi poprosiť o pomoc iné trollie kráľovstvá. Omtovia ju odbijú, Skojari potrebujú sami pomôcť. Jej poslednou šancou sú Tryllovia a Vittra. Toto bol ďalší príjemný moment. V príbehu sa objavili staré známe postavy z pôvodnej trilógie o Trylloch. Skvelá trojka Wendy, Loki 💓, Finn a mnoho iných.

Keď už bolo každému jasné o čo ide a pravda bola odhalená, vojne sa už nedalo zabrániť. Vtedy začal ten najväčší nervák. Už som si zvykla, že sa Amanda v tejto sérií nebojí zbaviť pár postáv a neobišlo to ani posledný diel. Strata istých dvoch postáv bola silná. Priznám sa, že som si musela pri oboch zobrať čas na rozdýchanie. Sú to kruté momenty, ale ja ich proste milujem.
Aj kvôli týmto momentom bol záver presne taký, ako sa na parádne zakončenie sľubnej série patrilo. Akcia, napätie, aj veľa emócií, to všetko tam bolo vo veľkých dávkach.

S knihou som bola viac ako spokojná. Od začiatku sa mi páčila Kaninská trilógia, ale posledný diel Křišťálové královstvý, bol najviac. Dobré napísané postavy, dej napredoval a nepovolil žiaden priestor na hluché miesta. Znova sa mi potvrdilo, že štýl akým Amanda píše, mi náramne vyhovuje. Žiadne omáčky, ide rovno na vec.
Odporúčam túto knihu? Jasné, že áno. Ak ste čítali predošlé, bolo by hlúpe vynechať posledný a najlepší diel. Ak ste nečítali ani jednu, určite to vyskúšajte. Trilógia Kanincov aj Tryllov stojí za pozornosť.
Ak vás zaujíma, čo som napísala o predošlých knihách, prečítajte si moje články nižšie.
Trylle:                  Kanin:
Dedička                Mrazivý oheň
Prímerie                Políbená ledem
Boj o trón

Za knihu ďakujem Albatros media. Kupujte TU.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...