februára 02, 2015

RC: SVŮDNÉ NEBEZPEČÍ (Wendy Higginsová)

Koncom roka 2013 som čítala prvý diel  Svůdné zlo a bola to jedna z naj YA kníh, ktoré som v tom roku čítala. Svůdné nebezpečí sa pred svojou predchodkyňou nemusí vôbec hanbiť. Aj tento rok si Wendy Higgins obhájila čestné miesto medzi mojimi naj YA knihami roku 2014.

Medzi čítaním jednotlivých dielov som mala ročnú pauzu a väčšinou mi to robí problémy sa hneď začítať, ale v tomto prípade som sa dostala do deja okamžite, akoby som to čítala vzápätí po sebe.

Na začiatku sa Anna správala ako poslušná nefilka a vymetala večierky jedna radosť. Aj jej zovňajšok prešiel premenou, aby zodpovedal novému životnému štýlu. V súkromí bola stále tým nevinným a poslušným dievčaťom. Jednoducho, všetko bolo tak, ako má byť.....počkať, nie všetko...kde do frasa je Kaidan?!
Aj ja, ako väčšina dievčat, som sa pri čítaní prvého dielu zamilovala do Kaidana a tu v druhej časti mi ho vzali :( Viem, že to bolo vrámci deja nevyhnutné, ale aj tak.

Hovorí sa mi to ťažko, ale aj bez Kaidana mala prvá polovica stále niečo do seba. Anna zistila ako sa postaviť kniežatám a naplno sa venovala svojmu plánu. Popri zháňaní spojencov nemala čas sopliť nad svojou láskou, ale určite na Kaidana nezabudla. Je vidno ako sa Anna od prvého dielu posunula. Dospela. Vedela aké sú jej priority a držala sa toho. Ostatné si nechávala na neskôr. Nestrácala hlavu ani keď bola nešťastná, smutná či zmätená.

Kopano, dvojičky a Blake nesklamali a dôstojne zastúpili Kaidanovú neprítomnosť. Najviac času na cestách trávila Anna s Kopanom. Že sa mu Anna páči je známe už z predchádzajúceho dielu a v tomto sa jeho city ešte prehlbovali. Na môj vkus je trochu nudný a moc upätý, ale aj tak som si ho obľúbila. Len sa mi veľmi nepáčilo, keď to skomplikoval medzi Annou a Kaidanom.
Výpravy za potencionálnymi spojencami boli zaujímavé, ale mohlo tam byť viac napätia. Keby tam autorka pridá trochu komplikácií, bolo by to určite zaujímavejšie. Na druhej strane, bez komplikácií išiel dej ako po masle, a presne tak isto sa to aj čítalo. Stránku som pretáčala jednu za druhou a knihu som odložila naozaj len vtedy, keď som musela, nie preto, že by som chcela.

Ak som nechcela zavrieť knihu na začiatku, v polovici už to bolo takmer nemožné. Kaidan bol späť! Vedela som, že to musí prísť, ale keď to prišlo, bolo to ešte lepšie ako som si myslela. Nie len, že mi (nám) ho autorka konečne vrátila do deja, pribalila nám aj dávku poriadných emócií. To, čo som postrádala v prvých výpravách, zhrnula do tej poslednej. Konečne som sa dočkala romantiky, na ktorú som tak dlho čakala, Blake sa postaral o skvelú zábavu a kniežatá predviedli čoho sú schopné.

Koniec knihy sa niesol v ponurej atmosfére a v napätí, ako dopadne boj mladých nefilov proti nemilosrdným kniežatám. Ja sa už neviem dočkať, kedy si prečítam pokračovanie. Našťastie to nebude dlho trvať, pretože Svůdné zúčtování, 3. diel, by mal vyjsť už tento týždeň.

Kniha bola skvelá. Nič iné som ani nečakala. Aj keď mám pocit, že to bolo len ticho pred búrkou a to najlepšie nás ešte len čaká v poslednej časti, môžem povedať, že bola výborne zvládnutá.
Ak ste fanúšikom YA fantasy príbehov a romantiky, určite siahnite po Svůdnej sérií ;) A ostatní, čo ste už knihy čítali, nezabudnite, už tento týždeň nový diel.

Ďakujem spoločnosti Albatros media za poskytnutie knihy. Vy čo ju ešte nemáte, povinne kúpiť TU ;)

Anotácia: Sedmnáctiletá Anna Whittová už překonala prvotní šok ze zjištění, že není obyčejnou smrtelnicí. Patří mezi potomky padlých andělů, nefily, a její osud předurčuje dávná věštba – právě ona má navždy zlomit moc démonů nad světem lidí. Otec Belial naštěstí stojí při ní, ale naoko musejí oba předstírat, že dál svádějí nevinné duše do temnot závislostí. Na otcovo přání začíná Anna s kamarádem Kopanem cestovat po světě, aby dali dohromady stejně smýšlející nefily. Jejich cesty jsou riskantní, ale na Annu číhá ještě další nebezpečí. Nedokáže zapomenout na Kaidana a její poslání ji nakonec nevyhnutelně zavede i za ním. Dokážou oba odsunout stranou touhu a soustředit se na boj proti zlu? A je jejich láska vítězstvím hlubokého citu nad démonickou přirozeností, nebo jen dalším úskalím, které jim do cesty postavil osud?

2 komentáre:

  1. Ja milujem túto sériu a už sa naozaj neviem dočkať záveru :) Super recenzia :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem. Kto by ju nezbožňoval a už aby som mala ten posledný diel doma. ;)

      Odstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...