septembra 13, 2013

Päťdesiat odtieňov temnoty (E. L. James)

Anotácia: Po tom, čo Anastasia Steelová na vlastnej koži pocíti, aké temné sú tajomstvá Christiana Greya, opúšťa ho. Napriek všetkému, čo sa medzi nimi stalo, na neho stále nemôže zabudnúť. Keď jej Christian predloží novú zmluvu, neodolá a vracia sa k mužovi, ktorého miluje. Postupne odhaľuje všetky tajomstvá a zisťuje, že jeho päťdesiat odtieňov sivej je temnejších, než si kedy dokázala predstaviť. A zatiaľ čo Christian bojuje so svojimi démonmi, Ana musí urobiť najdôležitejšie rozhodnutie vo svojom živote

Nie je žiadnym tajomstvom, že som sa tejto sérií vyhýbala ako čert krížu, ale som úprimne rada, že ste ma svojimi neustálymi dotazmi donútili po knihe siahnuť.
Prvý diel bol zaujímavý, ale po prečítaní 50 odtieňov temnoty môžem s istotou povedať, že chtiac či nechtiac, aj mne sa táto séria dostala pod kožu, a tak ako aj väčšinu čitateľov si ma podmanila.

Veľkú zásluhu na tom má, že kniha nespadá do kategórie zlých druhých dielov. Práve naopak. 50 odtieňov temnoty bolo ešte lepšie ako jej predchodca. Pevne verím, že to bude v takomto duchu pokračovať aj naďalej.

V tomto diely autorka trochu (ale naozaj len trochu) odbočila od erotickej tematiky a zamerala sa viac na samotný príbeh knihy. Upriamila sa hlavne na Christiana a jeho minulosť, nie len v osobnom, ale aj v milostnom živote. Mne osobne tým úplne ulahodila, pretože som počas prvého dielu neustále premýšľala nad tým, čo je ten Christian zač a aké tajomstvá to pred nami ukrýva. Odpovede na svoje otázky som dostala a ešte aj niečo naviac.
Obdivujem odvahu autorky upustiť od živočíšneho a divokého pojatia sexu a staviť na romantickú strunu. Určite mala veľa fanúšičiek najmä kvôli tomu originálnemu nápadu a chutiam Christiana Greya, ale ruku na srdce dievčatá...aj nežný Christian ma niečo do seba, však?

Vzťah Any a Christiana, si za ten krátky čas čo sú spolu, prešiel naozaj mnohými podobami a skúškami. I keď je naozaj pekné, že sa dvaja ľudia môžu takto milovať, ja som sa stále akosi nedokázala s ich vzťahom stotožniť. Príde mi až moc neuveriteľný a hlavne mi k sebe vôbec nepasujú. Viem, že v knihách a filmoch je všetko prifarbené, ale toto bolo až príliš. V prvom rade Ana. To dievča sa mi znepáčilo už na začiatku a ťažko sa mi cez to dostáva. Je pravda, že už sa trochu spamätala a mám pocit akoby trochu dospela, lenže jej stále nerozumiem a nepáči sa mi jej správanie voči Christianovi v niektorých momentoch. Zato, v prípade pani R., som jej 100% fandila.
Christian...ach Christian! Ak niekde existuješ, som tu a čakám na teba.
Pardon, nechala som sa jemne uniesť. :D Pán veľký magnát Grey, je naozaj zaujímavá postava (milujem ho). Všetky tie jeho odtiene ho robia na jednej strane neodolateľným a na druhej strašne krehkým, že máte chuť zobrať ho do náručia a chrániť ho pred celým svetom a starať sa o neho pokiaľ sa z toho všetkého nedostane.
Ťažko sa mi to hovorí, ale aj p. Grey mal pár nedostatkov. Viem, že je nechutne bohatý ale kupovať si čo sa mu zachce a kedy sa mu zachce, to teraz nehovorím o čokoládkach, ale o autách , domoch a spoločnostiach, mi príde trochu utiahnuté za vlasy. Možno sa v tom nevyznám, nie som miliardárka, a pravdepodobne ani nikdy nebudem, ale takéto plytvanie peňazí, len kvôli jednej osobe, ktorú chcete mať pod kontrolou, je hlúposť a nemyslím si, že by to taký, ktorý na to má, niekedy urobil. Aj keby malo ísť o samotnú Afroditu. Tiež to je ustavične kontrolovanie. Ja by som sa z toho zbláznila. Rozumiem, že taký je a nemôže si pomôcť, ale čo je moc, to je moc.

Keďže sa nám v knihe začal odohrávať celkom zaujímavý dej, dostali tam priestor aj iné postavy ako hlavné. Bývala subka tam dobre rozvírila hladinu a udržiavala v knihe napätie, či pani Robinsonová, ktorá tam síce nebola často, ale každý jej výstup stál za to a tie chvíle, kedy sa v knihe objavila, som zbožňovala. Dokonca aj Taylor, zamestnanec Christiana, si zaslúži spomenúť, pretože je neodmysliteľnou súčasťou príbehu a perfektne zapadne do tej podivnej domácnosti u Any a Christiana. Vôbec mi nebude vadiť ak dostane ešte viac priestoru.

Koniec knihy bol opäť zaujímavý, a tak ako aj minule, vás necháva v napätí ako to bude pokračovať ďalej. Už sa nesmierne teším na pokračovanie a na to, ako sa na dva dni zavriem v izbe a nepohnem ani prstom, jedine ak tak pri obracaní stránky.
50 odtieňov temnoty bolo rozhodne lepšie ako prvý diel, ale stále to nebolo dokonalé na plný počet hviezdičiek. Zatiaľ sú to 4* a možno pokračovanie to napraví.
Spoločnosti Albatros media ďakujem za skvelú knihu. Kto je zvedavý ako pokračujú Ana s Christianom knihu si môžete zakúpiť TU a tiež nezabúdajte, že už je dostupný aj posledný diel so série -  Päťdesiat odtieňov slobody.

PS: Určite vám nemusím hovoriť, že kniha 50 odtieňov sivej sa chystá na filmové plátna, ale zaujíma ma otázka, ako sa vám páči výber hercov? Christian - Charlie Hunnam  a Anastasia - Dakota Johnson. S ňou by som sa vedela zmieriť, ale on...Prosím nech ho poriadne upravia, lebo to, ako vypadá teraz, okolo Christiana Greya ani nešlo.

4 komentáre:

  1. perfektná recenzia :) knihu si opísala veľmi zaujímavo, hádam sa k nej dostanem.. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem....Kniha stojí určite za pozornosť, tak držím palce, aby ste si k sebe cestu našli. Bola by škoda, nestráviť niekoľko hodín v spoločnosti pána Greya.

      Odstrániť
  2. Mne sa to celé nejako nezdalo (čítala som iba jednotku). A ani ja som sa s ich vzťahom nevedela stotožniť. Christian bol divný, Ana čudná, lebo ja by som nemohla byť s niekým ako on, aj keby vyzeral ako Adonis.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ana čudná bola, o tom niet pochýb. S Christianom by som si dokázala predstaviť pár príjemných chvíľ, ale určite by som sa nesnažila o vážnejší vzťah. To by som sa zbláznila. ;)

      Odstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...