marca 19, 2013

RECENZIA: Nadpozemská (Cynthia Handová)


Anotácia:
Clara je bytosť s anjelskou krvou. Má poslanie, ktoré sa jej po častiach zjavuje. Musí zachrániť neznámeho chlapca z horiaceho lesa. Netuší však, kto je ten chlapec a prečo ho má zachrániť. Po presťahovaní sa do nového mesta sa Clara zoznámi s Christianom, tajomným chlapcom z vízie. Christian je charizmatický, milý, veľmi pekný, ale má priateľku a tak si Claru sotva všimne.
Podarí sa Clare splniť svoju anjelskú úlohu a vyhovieť tak svojej mame? Je Christian skutočne tou pravou láskou alebo len dobrým priateľom?
Clara si postupne zvyká v novom prostredí a zároveň objavuje záhadný svet anjelov. Zisťuje, čo všetko ešte o sebe a o ostaných nadpozemských bytostiach nevie – nie všetci sú totiž dobrí...


V prvom rade by som chcela podotknúť, že táto kniha by sa mala podľa mňa premenovať na "Božskú", pretože by tak lepšie vystihovala moje nadšenie z nej, ale nebudem predbiehať a pôjdem pekne po poriadku.
Nadpozemská je príbeh lásky a osudu, v ktorom sa odohráva boj medzi srdcom a rozumom.  
Aj keď sa kniha venuje anjelskej tématike, do popredia vystupujú hlavne mladí ľudia, ktorí objavujú nové priateľstvá a vzájomné vzťahy v období ich dospievania. Hlavná hrdinka, šestnásťročná Clara Gardnerová, je z časti anjelská bytosť a na Zemi má určité poslanie. To však neznamená, že sa na ňu nevzťahujú "zákony" puberty. Ako správny tínedžer v neznámom prostredí musí čeliť novým spolužiakom, nájsť si priateľov, zapadnúť do prostredia, v ktorom sa ocitla a k tomu všetkému splniť účel, pre ktorý sa tieto nové veci dejú v jej živote.

Clara ako hlavná hrdinka mala čarovnú osobnosť. Veľmi som si ju obľúbila, pretože bola vždy sama sebou, bola vtipná a nerobilo jej problém robiť si žarty aj na svoj vlastný účet. V jej hlave sa odohrávalo všetko jednoducho a pritom nevyznela ako naivná pipka s bellovským syndrómom. Našla si nových priateľov, s ktorými sa zblížila a obľúbila si ich. Nastali chvíle, keď bola zmätená, stratená a nahnevaná na okolnosti, pri ktorých sa správala ako decko ale bola presvedčená, že človek si zaslúži nahnevať sa občas na celý svet, pretože vedela, že v niektorých veciach stále to decko je. Jednoduchá a prostá rovnica dospievajúceho, kde je buď všetko biele alebo čierne a nič medzitým.  A zároveň z nej vyžarovalo toľko sily a elánu, že ste si ju museli zamilovať. A práve táto jednoduchosť robila príbeh veľmi osviežujúcim a ľahko čitateľným, bez zbytočného uvažovania a zavarenia mozgu.
Clara tiež objavuje prvú lásku v podobe sympatického mladého chlapca, a môžem s istotou povedať, že scény, kde sú oni dvaja spolu, boli pre mňa najkrajšie z celej knihy. V sériách o anjeloch býva nadprirodzený hrdina väčšinou muž a nevedomé devy podliehajú jeho kúzlu a záhadným gestám.  Bolo fajn pre zmenu pozorovať mužskú postavu ako človeka z mäsa a kostí,  bez nadprirodzených javov a tajomna, kde sú sympatie, gestá a jeho povaha tým jediným, čo vás na ňom zaujme a dostane tak vaše srdce.
Náznak ľúbostného trojuholníka tu bol zaujímavý tým, že sa Clara nemusela rozhodovať, koho viac ľúbi, ale jej voľba spočívala v boji medzi srdcom a rozumom. Musela si vybrať toho, ktorého ľúbi alebo kto jej bol osudom predurčený. Ale trojuholník tu bol viac menej iba načrtnutý a tak si myslím, že viac priestoru bude mať v pokračovaní série.

Ostatné postavy v tomto románe boli takisto dobre napísané. Páči sa mi, keď v príbehu vystupuje veľa postáv a každá z nich plní svoju dôležitú funkciu a vnesie tak do deja nový smer, ktorým sa potom odvíja. Clara má dve kamarátky, a každá z nich je iná a zároveň jedinečná. V mnohom sú pre Claru veľkou oporou aj napriek tomu, že oni dve sú miestami ako veľké protiklady.
Tiež Clarina mama a jej záhadná minulosť, ktorú sa snaží pred svojimi deťmi zubami nechtami utajiť. Na jednej strane necháva svojej dcére voľnosť a chce aby samostatne uvažovala a rozhodovala o svojom živote, ale zároveň cíti povinnosť zakročiť ako milujúca matka, keď sa jej dieťa ocitne v nebezpečenstve.
Bohužiaľ, čo sa týka vzťahu Clary a jej brata Jeffreyho, ten bol na môj vkus menej rozvinutý. A bohužiaľ preto, lebo z toho mála, čo bolo medzi nimi v knihe sa dalo spozorovať niečo veľmi silné a prepojené, tak je škoda, že nedostali viac príležitostí na nejaké to rozvinutie. Ale môžem aspoň dúfať, že sa to v pokračovaní zmení.

Vedľajší aspekt tejto knihy, ktorý ma doslova uchvátil bola príroda a prostredie, do ktorého bol dej vsunutý. Autorka dokázala opísať nádheru Wyomingu tak, že miestami som sa chcela presunúť na tie konkrétne kopce a svahy a vnímať naživo tú sviežosť a rozmanitosť.
Čo sa týka anjelskej mytológie, tá nebola rozvinutá dopodrobna, ale  to iba preto, lebo ani samotná Clara nemala veľa poznatkov z tejto oblasti, a jediné, čo vedela o svojom pôvode, sa dozvedela od svojej matky.

Knihou som bola nadšená od prvej stránky a tento status sa nevytratil a držal ma počas celého jej čítania. Cynthia Handová má skutočne dar vniesť do príbehu a všetkých jej postáv život, a tak nemáte chuť knihu ani na chvíľu odložiť. V posledných kapitolách bol priestor pre nečakané zvraty a situácie, ktoré otvárajú nové možnosti v pokračovaní a tak chcete rýchlo druhú časť zo série, pretože sa máte na čo tešiť.
Narozdiel od ostatných kníh s anjelskou tématikou, ktoré som mala možnosť prečítať, je Nadpozemská krásna vo svojej jednoduchosti a nenútenosti, otázka náboženstva tu nie je až tak podstatná, a tým sa stáva roztomilou, veľmi ľahko čitateľnou a nezabudnuteľnou.  
V mojej lige sa určite zaradila nad série ako Zavrhnutý, Pád alebo Záblesk a dlho ju budem porovnávať s inými sériami o anjeloch, ktoré si po nej prečítam.

Za poskytnutie tejto skvelej knihy ďakujem spoločnosti Albatros media a vydavateľstvu CooBoo, ktoré tento skvost vydalo. Slovenskú verziu knihy si môžete zakúpiť priamo TU a českú TU.


3 komentáre:

  1. Veľmi sa mi páčila kniha, nemôžem sa dočkať 2ky 8)
    Môj Tucker!!! 8P

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tiež sa mi kniha páčila, mala nejaké chybičky, ale ostatné anjelské knihy hravo strčí do vrecka :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Nadpozemská mi leží strašně dlouho doma. :/ Snad se k ní někdy i dostanu! :D :D

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...