júna 01, 2012

Knižná zoznamka...


V kalendári nám opäť žiari prvý deň v mesiaci, čo znamená, že sme si pre vás pripravili ďalšiu knižnú zoznamku. Konkrétne v tejto júnovej, by sme chceli dať do popredia sériu od svetoznámej spisovateľky Richelle Mead, autorky Vampírskej Akadémie, ktorú mnohí z vás iste čítali alebo sa ešte len tešia na jej slovenské vydanie, ktoré pripravuje vydavateľstvo Slovart. Už menej známa je séria Georgina Kincaid, práve ktorej sa budeme dnes venovať. Narozdiel od Vampírskej Akadémie, Georgina Kincaid nepatrí do kategórie young adult, ale určite stojí za prečítanie.

Akoby láska nebola dosť zložitá! Predstavte si, že sa nemôžete dotknúť svojho priateľa bez toho, aby ste z neho nevysali dušu. Vitajte vo svete Georginy Kincaidovej, sukuby žijúcej v meste Seattle, ktorá sa dokáže vždy ocitnúť uprostred sveta nadprirodzených intríg...

Georgina je sukuba, ktorá pred mnohými rokmi upísala svoju dušu démonovi menom Niphon, čo znamená, že po zbytok svojho života (čo je vlastne naveky-vekov... proste na furt) musí slúžiť peklu . Každý by si myslel, že ako démonka bude predstavovať stelesnené zlo, ale opak je pravdou. Síce využíva chlapov, láka ich do postele a vysáva z nich životnú energiu, vďaka ktorej môže existovať, v podstate je to ale milá a fajn osôbka, ktorú si určite obľúbite... :D
Pracuje v kníhkupectve ako zástupkyňa vedúcej, býva v podnájme v meste Seattle, má doma mačku menom Aubrey a je veľkou fanúšičkou detektívnych románov od spisovateľa Setha Mortensena... A teraz prichádza tá zaujímavejšia časť...okolo seba má skupinu veľmi dobrých priateľov, medzi ktorými nájdete napríklad upíra Petera, jeho žiaka, služobne mladšieho Codyho,  miestnu hlavu démonov a šéfa všetkých nadprirodzených bytostí vrátane Georginy - Jeroma, ktorý bolestne pripomína svojím výzorom Johna Cusacka, ďalej je to škriatok Hugh a dosť zanedbaný flákačský anjel Carter. S touto bandou nadprirodzených týpkou sa teda určite nenudí, rovnako ako čitateľ, ktorý má možnosť nahliadnuť do jej sveta a prežiť tak kopec zábavy, akcie napätia a zložitých medzi-bytostných vzťahov.

Aj keď je táto séria určená pre starších čitateľov, pretože hlavní hrdinovia sú dospelí a už len fakt, že Georgina je SUKUBA, vám naznačuje výskyt sexuálnych scén a obnažených jedincov, tieto prvky sú v príbehu iba okrajovo spomínané a do deja vložené minimálne. Príbeh ako taký, má tajomnú zápletku, ktorá udržiava čitateľa v napätí a oboznamuje ho so zaujímavou mytológiou božských a pekelných bytostí. Paradoxom je, že práve tie pekelné bytosti sa vám nebudú zdať ako tie ZLÉ postavy v sérii, ale naopak, charakterovo sú opisované veľmi sympaticky a povzbudivo. Každý z nich svojím spôsobom pomáha Georgine s ťažkými situáciami v jej živote, či už s nepriateľmi, ktorí sa jej pripletú do cesty, alebo s jej zložitým ľúbostným životom. Sú akousi oporou a v knihe tak pôsobia veľmi kladne. Rovnako ako samotná Georgina, ktorá je krásna a samostatná žena, bez naivity a povrchnosti niektorých mladších hrdiniek young adult literatúry. Láska si ale nevyberá podľa veku, takže problémy v raji sa riešia a vždy riešiť aj budú, nech máte trinásť alebo tridsať. Pretože aj Georgina sa zamilovala, a to do smrteľníka, a keďže je Seth ten jediný muž, o ktorého naozaj stojí, je aj ten jediný, ktorého nemôže mať, pretože by mu nikdy (úmyselne) nechcela neublížiť. Ale... (no to si proste musíte prečítať:-D)

Táto séria je naozaj zaujímavé čtivo, plné mýtických bytostí a situácií, nad ktorými sa z chuti zasmejete a uspokojí aj náročnejších čitateľov URBAN FANTASY. Je to hexalógia, čiže častí je dokopy šesť, v USA sú vydané všetky. U nás, alebo lepšie povedané, u našich českých susedov sú k dispozícií preložené prvé tri časti a štvrtá je naplánovaná na jeseň 2012 vo vydavateľstve DOMINO.  Richelle Mead patrí (chvalabohu) do skupiny autorov, ktorých série majú stúpajúcu tendenciu, čo sa týka obsahu, akcie a celkového deja, takže každá jedna kniha je čoraz lepšia... 
Takže ak ste doteraz váhali, naozaj odporúčam...
***
"Chceš bílé čokoládové moka?"
"Jo," přisvědčila jsem. Všichni moji kolegové vědí, že ho mám ráda. Většinou si nosím dolů tak tři za den. Kávy, ne kolegy.

"Někdo kdysi řekl, že muži tančí stejným způsobem, jakým mívají sex. Takže, jestli chceš, aby si všichni mysleli, že seš ten typ člověka, který jenom sedí a -"
Vstal. "Jdem tančit."  

"Když říkáš ´starý přítel´, bavíme se o... době ledové?"
"Ne. Samozřejmě, že ne."
"Aha."
"Je to ještě jenom asi tak čtyři sta let."
"Aha. Jasně, jenom čtyři sta let."  Po tváři mu přejel sklíčený výraz.


"Chci, aby si mě Seth všiml."
"Věř mi, že pokud není gay, určitě si tě všimne. A pokud je, nejspíš si te všimne stejně."
"Nevypadám moc vyzívavě, že ne?"
"Ne."
"Ani lacině?"
"Ne."
"Chtěla jsem působit sexy, ale na úrovni, co myslíš?"
"Myslím, že ego jsem ti posílil dostatečně, víš moc dobře, jak vypadáš." 

- Anndy - 

4 komentáre:

  1. Ahojky!
    Jenom jsem se chtěla zeptat, jestli jste v pořádku. Včera jsme na Vás na srazu čekaly a nedorazily jste :( Je to škoda, těšila jsem se na Vás..

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ja som pocula, ze tato seria je o dost slabsia ako VA. Oplati sa citat?

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tá istá otázka, akú už napísala Triss.:D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. VA je VA...o tom potom..:D Ťažko sa to porovnáva, keďže táto séria young adult nie je, ale rozhodne stojí za prečítanie, je tam akcia, zaujímavý príbeh a Georgina aj jej nadprirodzení "kamoši" oplývajú humorom. A Richelle má tendenciu ísť z knihy na knihu s čoraz väčšou kvalitou, takže sa mi to čím ďalej páči viac a viac..:-D

      Odstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...